Informacje o projekcie

Projekt „Lekcja:Enter” prowadzony przez Fundację Orange w partnerstwie z Fundacją Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego oraz Instytutem Spraw Publicznych to element całościowej strategii działań prowadzonej w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji Narodowej, mającej na celu umożliwienie i ułatwienie nauczycielom wprowadzenie narzędzi cyfrowych i aktywnych metod nauczania na lekcje. W ramach proponowanych szkoleń uczestnicy podniosą swoje kompetencje cyfrowe w zakresie korzystania z dostępnych e-zasobów, ich modyfikacji oraz tworzenia własnych, rozwiną kompetencje metodyczne w zakresie korzystania z aktywnych metod nauczania, w szczególności metod wykorzystujących technologie informacyjno-komunikacyjne (TIK), typu odwrócona lekcja czy webquest.

Fundacja Stałego Rozwoju jest grantobiorcą wybranym w ramach konkursu prowadzonego przez Fundację Orange i jest odpowiedzialna za przeprowadzenie szkoleń z zakresu technologii informacyjnych i komunikacyjnych na terenie województwa małopolskiego i świętokrzyskiego w ramach projektu NOWA ERA TIK DLA MAŁOPOLSKICH I ŚWIĘTOKRZYSKICH NAUCZYCIELI.

Organizujemy cykl bezpłatnych szkoleń dla nauczycieli z zakresu pełnego wykorzystywania nowych technologii, e-zasobów i aktywizujących metod nauczania w edukacji dzieci i młodzieży.

Kto może uczestniczyć w przedsięwzięciu?

Projekt „Lekcja: Enter” - NOWA ERA TIK DLA MAŁOPOLSKICH I ŚWIĘTOKRZYSKICH NAUCZYCIELI jest skierowany do szerokiego grona nauczycieli z województwa małopolskiego i świętokrzyskiego. Zaplanowano 9 różnych ścieżek szkoleniowych. W projekcie mogą wziąć udział nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej, przedmiotów humanistycznych, matematyczno-przyrodniczych, artystycznych oraz informatyki ze szkół podstawowych i ponadpodstawowych.

Każda osoba uczestnicząca w projekcie odbędzie 40-godzinne szkolenie, opracuje dwa scenariusze zajęć z wykorzystaniem TIK oraz przeprowadzi na ich podstawie zajęcia w szkole. Uczestnicy szkoleń będą mieli dostęp do specjalnej platformy edukacyjnej, skorzystają z webinariów oraz tutoriali, które przybliżą im sposoby wykorzystania różnych narzędzi i aplikacji w codziennej pracy z uczniami.

Dyrektorzy szkół uczestniczących w projekcie będą dodatkowo zaproszeni do udziału w module on-line „Aktywna lekcja z TIK”. Jego celem jest pomoc w przygotowaniu planu wdrożenia w szkole cyfrowych metod nauczania.

Korzyści wynikające z udziału w projekcie:
  • Możliwość spełnienia przez szkołę jednego z kierunków Polityki Oświatowej Państwa w roku szkolnym 2020/21 poprzez wykorzystanie w procesach edukacyjnych narzędzi i zasobów cyfrowych oraz metod kształcenia na odległość, a także bezpieczne i efektywne korzystanie z technologii cyfrowych.
  • Rozwój oraz podniesienie kompetencji cyfrowych nauczycieli/nauczycielek, co spowoduje wyższy poziom edukacji szkolnej.
  • Wsparcie dla placówek szkolnych w edukacji dzieci i młodzieży z wykorzystaniem technologii informacyjno-komunikacyjnych.
  • Lepsze porozumienie z uczniami wynikające z urozmaiconych i ciekawiej prowadzonych zajęć lekcyjnych.
  • Przygotowanie metodyczne nauczycieli do wykorzystywania narzędzi TIK , pomoże zwiększyć interaktywność uczniów w większym niż dotychczas zakresie.
  • Ułatwienie dla nauczycieli w sprawdzaniu sprawdzianów, kartkówek, prac domowych przez wykorzystanie aplikacji mobilnej.
  • Podniesiona atrakcyjność procesu nauczania.
Jak zgłosić się do projektu

Na szkolenia nauczycieli zgłasza członek kadry kierowniczej. Nauczyciel nie może zgłosić się indywidualnie.

W projekcie powinny uczestniczyć co najmniej:

• 2-3 osobowe zespoły ze szkół, w tym członek kadry zarządzającej – w przypadku szkoły, w której jest zatrudnionych mniej niż 10 nauczycieli,
  • 4 osobowe zespoły nauczycieli, w tym członek kadry kierowniczej – w przypadku szkoły, w której zatrudnionych jest od 10 do 20 nauczycieli,
  • 5 osobowe zespoły nauczycieli, w tym członek kadry kierowniczej – w przypadku szkoły, w której zatrudnionych jest powyżej 20 nauczycieli.
  • zalecane jest aby w szkoleniu z danej szkoły uczestniczył reprezentant każdej grupy przedmiotowej
  • Nie ma ograniczeń maksymalnej liczby nauczycieli z danej szkoły, biorących udział w szkoleniach. Powyższe limity dotyczą minimalnej liczby uczestników.

Ile czasu trwa szkolenie?

• Nauczyciele przedmiotów ogólnych: szkolenie obejmuje 40h, w tym 32h szkolenia stacjonarnego oraz 8h szkolenia online.
  • Nauczyciele informatyki: 35h szkolenia stacjonarnego i 5h szkolenia online.
  • Szkolenia realizowane w formie stacjonarnej lub zdalnej (ze względu na sytuację epidemiczną i w zależności od zaleceń sanitarnych).

Regulamin projektu i Deklaracja dyrektora/dyrektorki Szkoły przystępującej do projektu

Szkoły zakwalifikowane do projektu wraz ze wskazanym w zgłoszeniu przedstawicielem kadry zarządzającej, zostaną zarejestrowane przez nas na platformie projektu „Lekcja:Enter”. Członek kadry zarządzającej szkołą, który również będzie brał udział w szkoleniach uzyskuje uprawnienia wprowadzenia na platformę nauczycieli ze swojej szkoły. Od tej chwili nauczyciele i członek kadry kierowniczej zaczynają realizację ścieżki edukacyjnej.

Regulamin rekrutacji nauczycieli do projektu

Dokumenty rekrutacyjne do projektu

Dokumenty rekrutacyjne do projektu - wersja czarno biała